Pelifarmin Discord: https://discord.gg/BYVjNn9

Tervetuloa juttelemaan!

Pelaaminen harrastuksena

Monilla aikuisilla herää huoli lapsesta tai nuoresta, joka pelaa paljon. Ajatellaan, että nuori tuhlaa aikaansa turhalla pelaamisella ja eristäytyy muusta maailmasta. Pelaaminen nähdään passivoivana ruudun tuijottamisena, joka mädättää aivoja ja huonontaa kuntoa. 

Voiko pelaaminen olla aito harrastus?

Pelaaminen voi olla harrastus siinä missä lukeminen, jalkapallo tai kielten opiskelu. Sillä on todettu olevan paljon positiivisia vaikutuksia, kuten ongelmanratkaisukyvyn kehittäminen, kielten oppiminen, multitaskaamisen oppiminen, refleksien kehittyminen sekä ystäväsuhteiden ylläpitäminen. Kuten kaikissa muissakin harrastuksissa, myös pelaamisessa kannattaa huomioida nuoren tilanne kokonaisvaltaisesti. Sujuuko koulu? Onko kavereita? Saako nuori tarpeeksi unta ja ravintoa? Kaikki harrastukset voivat olla vahingollisia, jos nuori keskittyy niihin muiden elämänalueiden kustannuksella.

Mikä sitten on sopiva aika pelata päivässä?

Tähän ei ole mitään yksiselitteistä vastausta tai valmista pohjaa joka sopisi kaikille. Jos nuori esimerkiksi harrastaa paljon urheilua, ja sitten käyttää iltaisin vielä 2-3 tuntia pelaamiseen nollatakseen stressitasonsa, pelaamisesta on vain hyötyä. Jos nuori harrastaa pelaamista tavoitteellisena harrastuksena (esimerkiksi osana e-urheilujoukkuetta), hän saattaa useamman päivän viikossa pelata viisikin tuntia päivässä. Tällöin pelimäärä ei ole vielä huono, jos nuori huolehtii siitä, että välillä on välipäiviä jolloin hän tekee jotakin aivan muuta. Joskus loma-aikana uuden pelin ääressä saattaa helposti vierähtää yli 12 tuntia putkeen, mutta jos tämä pelimäärä ei tule tavaksi niin yhtenä tai kahtena päivänä reilusti pelaaminen ei vahingoita nuoren terveyttä. 

Onko pelaaminen haitallista sosiaalisten taitojen kehittymiselle?

Ennen nopeata nettiyhteyttä pelaaminen oli vähemmän sosiaalista, koska valtaosa peleistä oli yksinpelejä. Nykyään lähes kaikki suositut pelit ovat moninpelejä, joita pelataan kaverin kanssa netin välityksellä. Pelikulttuurin eri osa-alueiden ympärille kehittyy suuria yhteisöjä, joissa harrastajat keskustelevat kiinnostuksen kohteistaan ja voivat saada ystäviä ympäri maailmaa. 

Pelaamiseen liittyvää tutkimusmateriaalia löytyy suomeksi esimerkiksi osoitteesta https://pelikasvatus.fi/.

Lisätietoa:

Essi Nopanen, p. 040 806 2310, essi.nopanen at tampere.fi, Discordissa nimellä Esuna

Ohjaaja, pelitoiminta ja e-urheilu